Acacia's bestaan in duizenden verschillende soorten en zijn vooral inheems in subtropische klimaatzones. De zeldzame bomen en struiken van de acaciastam (Acacieae) zijn hardhoutige planten binnen de peulvruchtenfamilie (Fabaceae). De ongeveer 1400 acaciasoorten zijn wereldwijd verspreid, van de subtropen tot de tropen.
Het belangrijkste acaciagebied is de zogenaamde “Acaciagomgordel” in Afrika, die zich uitstrekt van Senegal en Nigeria tot Soedan. Traditioneel worden alle delen van de acaciaboom in Afrika gebruikt, ook in voedsel.
Acaciavezels worden gemaakt uit het gedroogde melksap van de acaciabomen. Hiervoor wordt de schors van de bomen afgetapt via een snee of een gat. De sneden en gaten stellen kleine verwondingen aan de bomen voor, waaruit het melksap vervolgens ontsnapt. Dit wordt verzameld in containers, ontdaan van ongewenste onzuiverheden en houtresten, behoedzaam gedroogd en vervolgens vermalen. De acaciavezel is een natuurlijke voedingsvezel. Het dient als voedselbron voor verschillende lacto- en bifidobacteriën. Zij verwerken de acaciavezel tot vetzuren met een korte keten.
Het vezelrijke acaciavezel poeder is smaakloos en zeer goed oplosbaar. Het is ideaal als vegan bindmiddel voor gebak en sauzen of om toe te voegen aan dranken en smoothies.