Jodium is een essentieel spoorelement. Het komt in grotere hoeveelheden voor in de natuur, vooral in de zee, waar zeewier zijn cellen verrijkt met jodiumverbindingen die zijn opgelost in zeewater. Het natuurlijke jodiumgehalte overtreft niet alleen dat van alle fruit en groenten, maar ook dat van zeevis en zeevruchten.
Het kelpwier (Ascophyllum nodosum), ook wel duizendknoop genoemd, behoort tot de bruinwieren. De alg zelf is een heel voedingsmiddel dat talrijke voedingsstoffen in een natuurlijke samenstelling bevat, waaronder jodium in de vorm van natuurlijke jodideverbindingen, organisch opgebouwd en dus zeer biologisch beschikbaar.
Gezondheidsclaims Jodium (volgens EFSA):
Jodium draagt bij tot
- een normale cognitieve functie,
- een normaal energieleverend metabolisme,
- de normale werking van het zenuwstelsel,
- de instandhouding van een normale huid,
- een normale productie van schildklierhormonen en een normale werking van de schildklier,
- voor de normale groei van kinderen.