Konjac (Amorphophallus konjac), ook wel duivelstong genoemd, is een plant uit het geslacht Amorphophallus binnen de plantenfamilie Araceae. De overblijvende, kruidachtige plant komt voornamelijk uit Azië en is niet erg veeleisend. In de lente laten de konjac knollen (ook bekend als konjac wortels) een enkel blad uitlopen. De bloem- en vruchttrossen doen denken aan de aronskelk, die oorspronkelijk uit Duitsland komt en tot dezelfde plantenfamilie behoort.
In Azië worden de wortel knollen van konjac traditioneel gekweekt en geconsumeerd als voedsel (vergelijkbaar met de wortel knollen van aardperen, zoete aardappelen of aardappelen).
Vanuit voedingsoogpunt is glucomannaan, net als andere voedingsvezels, een belangrijke voedingsvezel die door micro-organismen zoals bifido- en lactobacteriën kan worden gebruikt als een natuurlijke voedingsbron.
Gezondheidsclaims (volgens EFSA):
Glucomannaan draagt bij tot gewichtsverlies als onderdeel van een caloriearm dieet.
Het positieve effect van glucomannaan wordt bereikt bij een dagelijkse dosering van 3 g in 3 porties van elk 1 g in combinatie met 1-2 glazen water voor de maaltijd.