De kleine roodbruine camu camu vrucht met de botanische naam Myrciaria dubia groeit aan hoge, boomachtige struiken en behoort tot de mirtefamilie. Hij komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, waar hij vooral groeit in de vochtige, moerassige gebieden van het Amazonewoud in de buurt van rivieren. Het warme, vochtige klimaat zorgt voor de perfecte omstandigheden om te gedijen. De fruitig-zuur smakende camu camu vrucht wordt beschouwd als een van de meest vitamine C-rijke vruchten op onze planeet.
Met zijn gehalte aan waardevolle vitale en plantenstoffen is de camu camu bes een echt supervoedsel. De inheemse bevolking van Peru consumeert voornamelijk het versgeperste sap van de fruitig-zure vrucht. In de inheemse cultuur stond camu camu van oudsher vooral bekend als afrodisiacum.
Gezondheidsclaims Vitamine C (volgens EFSA):
Vitamine C draagt bij tot
- de vermindering van vermoeidheid en moeheid,
- een normale psychologische functie,
- de regeneratie van de actieve vorm van vitamine E,
- een normaal energieleverend metabolisme,
- de normale werking van het immuunsysteem,
- de normale werking van het zenuwstelsel,
- de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress,
- de normale collageenvorming voor de normale werking van de bloedvaten,
- de normale collageenvorming voor de normale werking van de botten,
- de normale collageenvorming voor de normale werking van het kraakbeen,
- de normale collageenvorming voor de normale werking van de tanden,
- de normale collageenvorming voor de normale werking van het tandvlees,
- de normale collageenvorming voor de normale werking van de huid,
- verhoogt de ijzeropname,
- en de instandhouding van de normale werking van het immuunsysteem tijdens en na zware lichamelijke inspanning.