Al meer dan 5000 jaar wordt curcuma (Curcuma longa L.), een gemberplant welke oorspronkelijk uit India komt, vereerd als een heilige plant. Zoals oude geschriften uit de Indiase Veda's laten zien, werd de "curcuma" of "Indiase saffraan" beschouwd als een van de belangrijkste specerijen van die tijd. Zowel in de oude Indiase leer als in de Chinese traditie speelt de wortel vandaag de dag nog steeds een belangrijke rol. Ook in Europa zijn al sinds de oudheid soorten curcuma bekend in de kruidenleer. Curcuma is wereldwijd een van de best onderzochte planten, waarbij het onderzoek zich grotendeels richt op de plantenstofgroep curcuminoïden. Het traditionele gebruik gaat terug op de synergie van alle bestanddelen van de curcuma wortel.
Inmiddels zijn er meer dan 100 verschillende stoffen uit curcuma wortels geëxtraheerd. Naast de unieke groep curcuminoïden bestaande uit curcumine, cyclocurcumine en bisdemethoxycurcumine, bevat curcuma ook een spectrum aan essentiële oliën en andere plantenstoffen die samenwerken in een complexe synergie. Aangezien curcuminoïden een vrij lage biologische beschikbaarheid hebben door hun slechte absorptie, oplosbaarheid en snelle metabolisme, is er veel interesse in het optimaliseren van hun oplosbaarheid en biologische beschikbaarheid via verschillende methoden. Met CurcuRouge® zijn vooraanstaande experts erin geslaagd de biologische beschikbaarheid van curcuminoïden 93x te verhogen door middel van een polymeermatrix. Door de directe beschikbaarheid van de curcuminoïden in vergelijking met conventionele extracten zijn aanzienlijk lagere doseringen nodig.