Lysozym, ook bekend als muramidase, is een enzym dat behoort tot de hydrolasegroep en dat wordt aangetroffen in speeksel, zweet, tranen, neus- en darmslijmvliezen en in bloedplasma. Het enzym, dat ook voorkomt bij dieren, planten en bepaalde virussen, is voornamelijk verantwoordelijk voor de initiële, niet-specifieke verdediging tegen ziekteverwekkers.
Bromelaïne, papaïne en ficine zijn zuiver plantaardige enzymen die eiwitten afbreken. Door eiwitten af te breken, ondersteunen ze planten in hun verdediging tegen insecten, bacteriën en ander ongedierte. Bromelaïne is een naam voor een groep enzymen uit planten van het geslacht Bromeliaceae.
Ons enzym complex wordt synergetisch ondersteund door een aantal specifieke secundaire plantenstoffen: de flavonoïden quercetine, rutine, OPC en citrusflavonoïden, evenals het polyfenol resveratrol. Als plantenpigmenten zijn deze stoffen verantwoordelijk voor de kleur van bloemen en bladeren en voor de bescherming van planten tegen bepaalde milieu-invloeden. Flavonoïden worden daarom in grotere mate gevormd onder moeilijkere omstandigheden, bijvoorbeeld rutine in het geval van verhoogde UV-straling of aantasting door micro-organismen.
Quercetine is vooral geconcentreerd in de buitenste lagen van planten en vruchten, bijvoorbeeld in druiven, appels en uien. Vooral de Japanse snarenboomboom bevat uitzonderlijk veel quercetine (Sophora japonica).
Rutine is een geelgekleurde secundaire plantaardige stof die lijkt op quercetine. Veel plantaardig voedsel bevat rutine: vijgen, asperges, schillen van citrusvruchten en appels, kersen, bessen (bosbessen, veenbessen, gojibessen), boekweit en groene en zwarte thee. Naast de Japanse snarenboom zijn ook andere planten en kruiden zoals witte moerbei, rode wijnbladeren, wijnruit, Sint-Janskruid en peterselie zeer rijk aan rutine.
OPC (kort voor oligomere proanthocyanidinen), ook bekend als vitamine P, is een groep flavonolen die bestaat uit polymeren van catechinen en epicatechinen. Proanthocyanidinen worden gevonden in een hele reeks vruchten en planten, waaronder de zaden en schillen van druiven, bessen en citrusvruchten, maar ook in de beschermende schorslaag van bomen.
Resveratrol is ook een plantaardig polyfenol en is al ontdekt in meer dan 72 plantensoorten. Het werd bekend als een natuurlijk bestanddeel van rode wijn. Het is vooral geconcentreerd in de schil van rode druiven en dient de plant als een natuurlijke verdedigings- en beschermingsstof tegen parasieten, schimmelaanvallen en ongunstige weersomstandigheden zoals vocht, UV-straling en temperatuurschommelingen.