Bèta-glucanen zijn hoogmoleculaire, onvertakte polysachariden die behoren tot de oplosbare voedingsvezels. In haver worden ze voornamelijk gevonden in de aleuronlaag. Dit is de laag van de graankorrel die het kaf scheidt van het endosperm. De aleuronlaag blijft achter in de zemelen nadat de korrel is gemalen en wordt beschouwd als bijzonder rijk aan waardevolle voedingsstoffen zoals vezels. In vergelijking met andere granen zoals tarwe en rogge bevat haver een bijzonder hoog gehalte aan deze waardevolle bèta-glucanen.
Gezondheidsclaims voor bèta-glucanen uit haver (volgens EFSA):
- Bèta-glucanen uit haver dragen bij tot het behoud van een normaal cholesterolgehalte. Een hoog cholesterolgehalte is een van de risicofactoren voor coronaire hartziekten. Een positief effect wordt bereikt met een dagelijkse dosering van ten minste 3 g haver-bèta-glucaan.
- Haver bèta-glucanen dragen bij tot het behoud van een normale bloedsuikerspiegel. De consumptie van bèta-glucanen uit haver als onderdeel van een maaltijd helpt de stijging van de bloedsuikerspiegel na deze maaltijd te verminderen. Een positief effect wordt bereikt bij een dagelijkse dosering van ten minste 4 g haverbèta-glucaan als onderdeel van een maaltijd.