Het vitale, essentiële spoorelement ijzer is essentieel voor het zuurstoftransport in het bloed, voor de celademhaling en voor de normale werking van het immuunsysteem en normale cognitieve prestaties. IJzer komt in grote hoeveelheden voor in peulvruchten, vlees en graanproducten, hoewel het in deze laatste vaak in een minder biologisch beschikbare vorm zit.
Hoge biologische beschikbaarheid: combinatie met co-factor vitamine C
In kerriebladeren is ijzer organisch opgenomen in de natuurlijke verbinding en is het uitstekend biologisch beschikbaar, hoewel de biologische beschikbaarheid van ijzer normaal gesproken hoger is in dierlijk voedsel. De reden hiervoor is het fytinezuur in mineraalrijke planten, dat een remmend effect heeft op de absorptie van mineralen. Dit wordt afgebroken en verwijderd tijdens de zachte waterextractie van het kerrieblad. Daarnaast wordt de ijzeropname geoptimaliseerd door natuurlijke vitamine C uit acerola, wat resulteert in 100% plantaardig ijzer met een zeer hoge biologische beschikbaarheid.
Gezondheidsclaims IJzer (volgens EFSA):
IJzer draagt bij tot
- een normale cognitieve functie,
- een normaal energieleverend metabolisme,
- de normale vorming van rode bloedcellen en hemoglobine,
- een normaal zuurstoftransport in het lichaam,
- de normale werking van het immuunsysteem,
- de vermindering van vermoeidheid en moeheid.
- IJzer speelt een rol in het celdelingsproces.