Het vitale, essentiële spoorelement ijzer is essentieel voor het zuurstoftransport in het bloed, voor de celademhaling, maar ook voor het behoud van het immuunsysteem en normale cognitieve prestaties. IJzer komt in grote hoeveelheden voor in peulvruchten, vlees en graanproducten, hoewel het in deze laatste vaak in een minder biologisch beschikbare vorm zit. Vooral kinderen en adolescenten, vrouwen in de vruchtbare leeftijd (vooral tijdens zwangerschap en borstvoeding), maar ook sporters en mensen met chronische ontstekingen moeten hun ijzergehalte regelmatig laten controleren en zorgen voor een adequate opname van ijzer.
Hoge biologische beschikbaarheid: Combinatie met co-factor vitamine C
Vitamine C verbetert de ijzeropname. Vooral bij vegane en vegetarische diëten is het zinvol om ijzer samen met vitamine C in te nemen vanwege de vormen van ijzer die voorkomen in planten en plantenstoffen die de ijzeropname remmen. De combinatie uit ijzer gebonden aan het aminozuur L-glycine, of het zout van melkzuur (lactaat), met vitamine C biedt een niet dierlijke bron van ijzer met een hoge biologische beschikbaarheid.
Gezondheidsclaims IJzer (volgens EFSA):
IJzer draagt bij tot
- een normale cognitieve functie,
- een normaal energieleverend metabolisme,
- de normale vorming van rode bloedcellen en hemoglobine,
- een normaal zuurstoftransport in het lichaam,
- de normale werking van het immuunsysteem,
- de vermindering van vermoeidheid en moeheid,
- speelt een rol in het celdelingsproces.