MACA
De beroemde macaplant (Lepidium meyenii) is een plant uit de kruisbloemenfamilie. Hij behoort tot het geslacht van de tuinkers (Lepidium) en is dus verwant aan waterkers, tuinkers, koolzaad en mosterd. Maca komt oorspronkelijk uit de Peruaanse Andes en wordt daar al ongeveer 2000 jaar op grote hoogte verbouwd. Maca wordt ook wel Peruaanse ginseng genoemd en wordt in de Andes beschouwd als een compleet voedingsmiddel en een tonicum voor het leger. Het zijn voornamelijk de knollen van de maca plant die worden gebruikt. Ze smaken lichtzoet en worden langzaam gebakken of gekookt na het drogen. Tot de traditionele gerechten van de regio behoort ook een zoete en zeer aromatische pap gemaakt van maca, bekend als mazamorra.
RODE MACA
Er zijn verschillende soorten maca, die verschillen in kleur en andere kenmerken. De belangrijkste Maca variëteiten zijn geel, zwart, paars tot rood. De poeders van de verschillende maca kleuren hebben echter slechts minimale kleurverschillen (in tegenstelling tot de buitenkant van de wortelknollen). De verschillende variëteiten bevatten echter elk een ander spectrum aan ingrediënten. Hier is alleen rode maca gebruikt.
EXTRACT
Maca bestaat in verschillende toedieningsvormen. Bij een extractie worden een of meer bestanddelen uit een mengsel van stoffen opgelost door oplosmiddelen (water en eetbare ethanol uit suikerriet), wat resulteert in een concentraat waarin de waardevolle plantaardige stoffen in gecondenseerde vorm aanwezig zijn. Dit resulteert ook in een betere verteerbaarheid, omdat moeilijk verteerbaar zetmeel wordt verwijderd tijdens het extractie proces. De plantaardige stoffen die door het extractieproces vrijkomen, zijn ook beter opneembaar.