Magnesiummalaat
Magnesiummalaat is een organische verbinding van magnesium en appelzuur (2-hydroxybarnsteenzuur). De complexachtige binding van het magnesium beschermt het magnesium. Appelzuur is een natuurlijke vruchtzuur aanwezig in fruit en groenten.
Zoals bij andere magnesiumverbindingen ook, profiteert het lichaam niet alleen van het aanwezige magnesium, maar ook van de werking van de bindingspartner: citraat, carbonaat, glycinaat of - in het geval van magnesiummalaat - van het malaat. Malaat is een tussenproduct in de citroenzuurcyclus, het knooppunt van de stofwisseling en energieproductie, en samen met magnesium, calcium en fosfor betrokken bij de vorming van de energiedrager ATP (adenosinetrifosfaat). De synergetische combinatie van magnesium en appelzuur draagt bij tot een normale energieproductiestofwisseling, de vermindering van vermoeidheid en moeheid en de normale werking van het zenuwstelsel.
Magnesiummalaat is bijzonder goed in water oplosbaar en heeft daardoor een hoge biologische beschikbaarheid. In tegenstelling tot andere magnesiumzouten (magnesiumoxide, magnesiumcarbonaat, magnesiumcitraat) brengt magnesiummalaat, zelfs bij grotere inname, een zeer gering risico op diarree met zich mee en irriteert het het spijsverteringskanaal aanzienlijk minder.
Gezondheidsclaims Magnesium (volgens EFSA):
Magnesium draagt bij tot
- de vermindering van vermoeidheid en moeheid,
- een elektrolytenbalans,
- een normaal energieleverend metabolisme,
- de normale werking van het zenuwstelsel,
- een normale werking van de spieren,
- een normale eiwitsynthese,
- een normale psychologische functie,
- de instandhouding van normale botten,
- de instandhouding van normale tanden,
- speelt een rol in het celdelingsproces.