Magnesiummalaat
Magnesiummalaat is een organische verbinding van magnesium en appelzuur (2-hydroxysuccinezuur). De complexachtige binding van het magnesium beschermt het magnesium. Appelzuur is een natuurlijk fruitzuur dat voorkomt in fruit en groenten.
Net als bij andere magnesiumverbindingen profiteert het lichaam niet alleen van het aanwezige magnesium, maar ook van het effect van de bindingspartner: citraat, carbonaat, glycinaat of - in het geval van magnesiummalaat - malaat. Malaat is een tussenproduct in de citraatcyclus, de spil van metabolisme en energieproductie, en is samen met magnesium, calcium en fosfor betrokken bij de vorming van de energievoorraad ATP (adenosinetrifosfaat). De synergetische combinatie van magnesium en appelzuur draagt bij tot een normaal energieleverend metabolisme, vermindering van vermoeidheid en moeheid en een normale werking van het zenuwstelsel.
Magnesiummalaat is bijzonder goed oplosbaar in water en heeft dus een hoge biologische beschikbaarheid.
Zinkbisglycinaat
Het essentiële spoorelement zink is essentieel voor het behoud van het immuunsysteem, de stofwisseling en de vruchtbaarheid, maar ook voor het gezond houden van ogen, haar en nagels. Zink wordt in grotere hoeveelheden voornamelijk gevonden in vlees en vis, volle granen en peulvruchten, waarbij zink gebonden aan aminozuren, ook wel zinkchelaat genoemd, de hoogste biologische beschikbaarheid heeft van alle vormen van zink. Bovendien wordt het absorptieremmende fytaatgehalte van de voeding verlaagd door een hoger eiwitgehalte.
Zinkbisglycinaat is gebonden aan het aminozuur L-glycine en is volgens de huidige stand van het onderzoek de zinkverbinding met de hoogste biologische beschikbaarheid van allemaal.
Zink + magnesium combineert de voordelen en hoge biologische beschikbaarheid van de goed verdragen organische verbindingen magnesiummalaat en zinkbisglycinaat.
Gezondheidsclaims voor Magnesium (volgens EFSA):
Magnesium draagt bij tot
- de vermindering van vermoeidheid en moeheid,
- een elektrolytenbalans,
- een normaal energieleverend metabolisme,
- de normale werking van het zenuwstelsel,
- een normale werking van de spieren,
- een normale eiwitsynthese,
- een normale psychologische functie,
- de instandhouding van normale botten,
- de instandhouding van normale tanden,
- en speelt een rol in het celdelingsproces.
Gezondheidsclaims Zink (volgens EFSA):
Zink draagt bij tot
- een normaal zuur-basemetabolisme,
- een normaal koolhydraatmetabolisme,
- een normale cognitieve functie,
- een normale DNA-synthese,
- een normale vruchtbaarheid en voortplanting,
- een normaal metabolisme van macronutriënten,
- een normaal metabolisme van vetzuren,
- een normaal metabolisme van vitamine A,
- een normale eiwitsynthese,
- de instandhouding van normale botten,
- de instandhouding van normaal haar,
- de instandhouding van normale nagels,
- de instandhouding van een normale huid,
- de instandhouding van normale testosterongehalten in het bloed,
- de instandhouding van een normaal gezichtsvermogen,
- de normale werking van het immuunsysteem,
- de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress,
- en speelt een rol in het celdelingsproces.