Magnesium malaat
Magnesium malaat is een organische verbinding van magnesium en appelzuur (2-hydroxysuccinezuur). De complexachtige binding van het magnesium beschermt het magnesium. Appelzuur is een natuurlijk fruitzuur dat voorkomt in fruit en groenten.
Net als bij andere magnesiumverbindingen profiteert het lichaam niet alleen van het aanwezige magnesium, maar ook van het effect van de bindingspartner: citraat, carbonaat, glycinaat of - in het geval van magnesiummalaat - malaat. Malaat is een tussenproduct in de citraatcyclus, de spil van metabolisme en energieproductie, en is samen met magnesium, calcium en fosfor betrokken bij de vorming van de energievoorraad ATP (adenosinetrifosfaat). De synergetische combinatie van magnesium en appelzuur draagt bij tot een normaal energieleverend metabolisme, de vermindering van vermoeidheid en moeheid en een normale werking van het zenuwstelsel.
Magnesiummalaat is bijzonder goed oplosbaar in water en heeft dus een hoge biologische beschikbaarheid.
Gezondheidsclaims Magnesium (volgens EFSA):
Magnesium draagt bij tot
- de vermindering van vermoeidheid en moeheid,
- een elektrolytenbalans,
- een normaal energieleverend metabolisme,
- de normale werking van het zenuwstelsel,
- een normale werking van de spieren,
- een normale eiwitsynthese,
- een normale psychologische functie,
- de instandhouding van normale botten,
- de instandhouding van normale tanden.
- Magnesium speelt een rol in het celdelingsproces.