Het spoorelement mangaan vervult zeer veelzijdige taken in de menselijke stofwisseling. Het is een bestanddeel van een aantal enzymen die onder andere nodig zijn voor de ontgifting van stofwisselingsproducten en draagt bij tot een normaal energieleverend metabolisme. Als bestanddeel van het enzym superoxide dismutase heeft mangaan een belangrijke taak bij de celbescherming; eiwitten, lipiden en DNA worden zo beschermd tegen oxidatieve schade. Last but not least draagt mangaan bij tot de instandhouding van normale botten en de normale vorming van bindweefsel. Mangaangluconaat is een organische vorm van mangaan en heeft een bijzonder goede biologische beschikbaarheid.
Mangaan is een essentieel spoorelement en moet dagelijks in voldoende hoeveelheden worden geleverd. Mangaan komt voor in veel plantaardig voedsel en is in mindere mate ook aanwezig in dierlijke producten. Toch bevatten sterk bewerkte producten zoals wit meel maar weinig mangaan, zodat een onevenwichtig dieet kan leiden tot een tekort aan dit belangrijke spoorelement. De opname van mangaan wordt door veel factoren beïnvloed: de gelijktijdige inname met andere mineralen zoals ijzer, calcium en magnesium remt de opname van mangaan. Fosfaten uit sterk bewerkte voedingsmiddelen, fytaten uit granen en peulvruchten en tanninen uit thee verminderen ook de opname van mangaan. Daarnaast leiden een verhoogde alcoholconsumptie en de inname van bepaalde medicijnen ook tot een beperkte opname van mangaan in de darmen.
Gezondheidsclaims Mangaan (volgens EFSA):
Mangaan draagt bij tot
- een normaal energieleverend metabolisme,
- de normale vorming van bindweefsel,
- de instandhouding van normale botten,
- de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress.