Een bijzonder belangrijk kwaliteitskenmerk van omega-3-oliën van hoge kwaliteit is hun versheidsgraad. Omega-3-vetzuren zijn van nature - door hun structuur - zeer reactief en gevoelig voor oxidatie processen (autoxidatie), waardoor ze snel ranzig kunnen worden. Wanneer omega-3 vetzuren worden geoxideerd, worden voornamelijk vetzuurperoxiden gevormd, die vervolgens reageren of worden afgebroken tot secundaire oxidatieproducten zoals aldehyden (malondialdehyde, 4-hydroxyhexenal). Daarom zijn metingen van oxidatieve bijproducten cruciaal om de kwaliteit van omega-3-producten te garanderen.
Om de oxidatie van omega-3-oliën te meten, worden 3 belangrijke waarden gebruikt: peroxidegetal (POZ), p-anisidegetal en de TOTOX-waarde, die wordt berekend uit anisidine en peroxidegetal (TOTOX-waarde = p-anisidegetal + (2 * peroxidegetal)).
De TOTOX-waarde (TOTal OXidation) is een internationaal erkende indicator die de totale oxidatiewaarde (oxidatie van de vetzuren) beoordeelt en een duidelijk algemeen beeld geeft van de versheid van oliën. Hoe hoger de TOTOX-waarde, hoe ranziger de olie. Het anisidinegetal (AnZ) is een maat voor de aldehydevorming tijdens de oxidatie van vetten. Het zegt daarom veel over hoe een olie is verwerkt en opgeslagen. Het peroxidegetal (POZ) meet de huidige oxidatie.
Onze omega-3 producten worden voortdurend gecontroleerd op hun anisidine- en peroxidewaarden, niet alleen de grondstof van de fabrikant, zoals vaak het geval is op de markt, maar ook het eindproduct nadat het is afgevuld in capsules of een fles. Tijdens de productie besteden wij de grootst mogelijke zorg aan het zoveel mogelijk uitsluiten van elk contact met zuurstof om oxidatieprocessen te voorkomen. Wij besteden bijzondere aandacht aan de versheid van onze grondstoffen en de correcte opslag van het eindproduct. Lange opslagtijden worden vermeden.
Volgens officiële instanties (IFOS, IKOS, GOED, GMBI) mogen de volgende limieten niet worden overschreden:
- Peroxidewaarde (PV): max. 5 mEq/kg
- Anisidinewaarde (AV): max. 20
- Totox-waarde (TOTOX): max. 26
Een TOTOX-waarde van >26 geeft aan dat de omega-3 olie bedorven is en niet meer geconsumeerd mag worden. Een TOTOX-waarde <20 is een teken van een verse olie van hoge kwaliteit. Idealiter wordt een omega-3 product uit de buurt van licht bewaard, onderin de koelkast. De lage temperatuur zorgt ervoor dat de oxidatieprocessen van de algenolie aanzienlijk worden vertraagd. Dit geldt zowel voor als vooral na het openen van de verpakking.
Als de smaak of geur van de algenolie toch achteruit gaat binnen deze periode, duidt dit op voortijdige oxidatie van de algenolie. Dit kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door contact van de doseerpipet met de mond/tong of onjuiste opslag.
Onze producten hebben waarden die ver onder de aanbevolen limieten liggen. In het tabblad "Laboratoriumtesten" zijn de meest recente laboratoriumwaarden te vinden.