Een bijzonder belangrijk kwaliteitskenmerk van omega 3 oliën in hoge kwaliteit is hun versheidsgraad. Door hun structuur zijn omega 3 vetzuren van nature zeer reactief en gevoelig voor oxidatieprocessen (autoxidatie), waardoor ze snel ranzig kunnen worden. Wanneer omega-3 vetzuren worden geoxideerd, worden voornamelijk vetzuurperoxiden gevormd, die vervolgens reageren of afbreken tot secundaire oxidatieproducten zoals aldehyden (malondialdehyde, 4-hydroxyhexenal). Daarom zijn metingen van oxidatieve bijproducten cruciaal om de kwaliteit van omega 3 producten te garanderen.
Er worden drie belangrijke waarden gebruikt om de oxidatie van omega 3 oliën te meten: peroxidegetal (POZ), p-anisidegetal en de TOTOX-waarde, die wordt berekend uit het anisidine- en peroxidegetal (TOTOX-waarde = p-anisidegetal + (2 * peroxidegetal)).
De TOTOX-waarde (TOTal OXidation) is een internationaal erkende indicator die de totale oxidatiewaarde (oxidatie van vetzuren) beoordeelt en een duidelijk algemeen beeld geeft van de versheidsgraad van oliën. Hoe hoger de TOTOX-waarde, hoe ranziger de olie. Het anisidinegetal (AnZ) is een maat voor de aldehydevorming tijdens de oxidatie van vetten. Het zegt daarom veel over hoe een olie is verwerkt en opgeslagen. Het peroxidegetal (POZ) meet de huidige oxidatie.
Onze omega-3-producten worden voortdurend gecontroleerd op hun anisidine- en peroxidegetal - niet alleen de grondstof van de fabrikant, zoals vaak het geval is op de markt, maar ook het eindproduct nadat het is afgevuld in capsules of een fles. Tijdens de productie besteden wij de grootst mogelijke zorg aan het zoveel mogelijk uitsluiten van elk contact met zuurstof om oxidatieprocessen te voorkomen. Wij besteden bijzondere aandacht aan de versheid van onze grondstoffen en de correcte opslag van het eindproduct. Lange opslagtijden worden vermeden.
Volgens officiële instanties (IFOS, IKOS, GOED, GMBI) mogen de volgende grenswaarden niet worden overschreden:
- Peroxidewaarde (POZ) (engl. peroxide value - PV): max. 5 mEq/kg
- Anisidinewaarde (AV) (engl. Anisidine value - AV): max. 20
- Totox-waarde (TOTOX): max. 26
Een TOTOX-waarde van >26 geeft aan dat de omega-3 olie bedorven is en niet meer geconsumeerd mag worden. Een TOTOX-waarde <20 is een teken dat de olie vers en van hoge kwaliteit is. Idealiter worden omega-3-producten uit de buurt van licht bewaard, onderin de koelkast. De lage temperatuur zorgt ervoor dat de oxidatieprocessen van de algenolie aanzienlijk worden vertraagd. Dit geldt zowel voor als vooral na het openen van de verpakking.
Als de smaak of geur van de algenolie in deze periode achteruitgaat, duidt dit op voortijdige oxidatie van de algenolie. Dit kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door contact van de pipet met de mond/tong of onjuiste opslag.
Onze producten hebben waarden die ruim onder de aanbevolen grenswaarden liggen. De meest recente laboratoriumwaarden zijn te vinden op het tabblad "Laboratoriumtesten".