Algen behoren tot de oudste levensvormen ter wereld. De term algen is een verzamelnaam voor verschillende eukaryote organismen die onder water gedijen en van nature fotosynthese uitvoeren. Ze komen voor in zowel zoet als zout water en zijn bijna overal ter wereld te vinden. In veel culturen zijn ze een integraal onderdeel van de culinaire kunsten en worden ze zeer gewaardeerd om hun smaak en waardevolle eigenschappen. Bekende vertegenwoordigers van deze bijzondere soort zijn bijvoorbeeld nori, spirulina, ecklonia maar vooral chlorella.
Chlorella algen
De zoetwatermicroalge chlorella is een van de oudste levensvormen op aarde. De eukaryote, eencellige, bolvormige microalge, die slechts 5-10 µm groot is, wordt vooral gekenmerkt door zijn uitzonderlijk hoge chlorofylgehalte en zijn bijzonder sterke celwanden met hemicellulose, die zijn cellen stabiliteit geven. Buitengewoon voor chlorella is de enorm snelle voortplantingssnelheid van slechts 16-20 uur per celdeling. Verantwoordelijk hiervoor is de zogenaamde "Chlorella Growth Factor" (CGF) in de celkern, die uniek is in deze vorm. Dit is een speciaal complex van nucleïnezuren, voedingsstoffen, aminozuren, peptiden en polysacchariden dat verantwoordelijk is voor de hoge weerstand en snelle voortplantingssnelheid van de microalg. Het speciale voedingsprofiel, het aandeel plantaardige eiwitten en de waardevolle secundaire plantenstoffen maken de chlorella alg tot een interessant supervoedsel.
Sunday Chlorella uit Japan
In tegenstelling tot andere chlorellasoorten heeft Sunday Chlorella uit Japan een bijzonder fijne celwand van speciale polysachariden. Het wordt verteerd tot ongeveer 82%, zodat de ingrediënten bijzonder goed bewaard blijven en optimaal biologisch beschikbaar zijn. Planten pigmenten zoals chlorofyl dienen niet alleen de fotosynthese van planten, maar zijn ook zeer krachtige plantenstoffen. Sunday Chlorella uit Japan heeft enorm hoge chlorofylwaarden (3.100 µg / 100 g) dankzij de ideale groeiomstandigheden. Daarnaast is onze Japanse Sunday Chlorella rijk aan riboflavine, foliumzuur, vitamine K1 en is het ook een goede bron van ijzer. Natuurlijk is het jodiumgehalte van zoetwateralgen zoals spirulina en chlorella veel lager dan dat van zeealgen.