Quercetine is een van de bioflavonoïden, de meest voorkomende polyfenolen (aromatische verbindingen) in de plantenwereld. Als plantenpigmenten zijn flavonoïden verantwoordelijk voor de kleur van bloemen en bladeren en beschermen ze planten tegen bepaalde milieu-invloeden.
Quercetine is vooral geconcentreerd in de buitenste lagen van planten en vruchten, bijvoorbeeld in druiven, appels of uien. Als de schil verwijderd wordt, daalt het quercetinegehalte echter tot bijna nul. Quercetine bevat het woord “quercus”, de Latijnse naam voor eik, in wiens schors bijzonder hoge concentraties van het polyfenol zijn ontdekt. De buitenste lagen van andere boomsoorten hebben echter ook een hoog gehalte aan de waardevolle flavonoïde.
De Fava d'Anta boom (Dimorphandra Mollis), uit wiens zaden wij onze 100% natuurlijke en biologisch beschikbare quercetine halen, bevat uitzonderlijk hoge hoeveelheden.
Dimorphandra mollis, in de volksmond bekend als Fava d'Anta, is een boom die oorspronkelijk voorkomt op de Braziliaanse savanne. De vrucht waaruit onze quercetine wordt geëxtraheerd is een soort peul die de roodachtige zaden met de waardevolle plantenstoffen bevat. De peulen worden verzameld van de wilde bomen die groeien in de Cerrado savanne in het binnenland van zuidoost Brazilië. De boom bloeit van oktober tot februari en draagt vruchten van maart tot juli.