Alpha-liponzuur (ALA)
Alphaliponzuur (ALA), ook bekend als thioctic acid, is een zwavelhoudend vetzuur en werd na zijn ontdekking lang beschouwd als een vitamine vanwege zijn eigenschappen. Het wordt door het lichaam zelf aangemaakt en ook in kleine hoeveelheden opgenomen uit voeding, voornamelijk uit dierlijke producten zoals rundvlees of orgaanvlees (lever, nieren, hart), maar ook spinazie, broccoli en tomaten. Omdat alfaliponzuur door zijn ringvormige moleculaire structuur zowel in vet als in water oplosbare eigenschappen heeft, kan het zijn eigenschappen zowel in water als in vet ontwikkelen.
Vitamine C
Vitamine C is als antioxidant en cofactor betrokken bij tal van redoxreacties in het menselijk lichaam en beïnvloedt zo tal van processen zoals antioxidatieve celbescherming, de normale werking van het immuunsysteem en een energieleverend metabolisme. Het is onder andere ook betrokken bij de vorming van het structurele eiwit collageen (huid, kraakbeen, botten, bloedvaten) en de synthese van hormonen.
Hogere concentraties vitamine C komen van nature voor in vers fruit, groenten en bessen zoals camu camu, duindoornbes, acerola kers, rozenbottel, zwarte bes, boerenkool, peterselie, kiwi's en citrusvruchten.
Liposomaal vitamine C
Liposomale formuleringen hebben een aanzienlijk betere biologische beschikbaarheid dan conventionele orale preparaten zoals tabletten of capsules. Zowel de absorptie in de darm als de opname in de cellen kan voor veel stoffen aanzienlijk worden verbeterd door liposomale toepassing.
In liposomale supplementen wordt het eigenlijke actieve ingrediënt verpakt in zogenaamde liposomen - kleine vetbolletjes die het ingrediënt omsluiten en het zo enerzijds beschermen tegen afbraak door maagzuur, maar het anderzijds vooral rechtstreeks door de darmwand in het bloed en door de celmembranen in de cellen transporteren.
Liposomen hebben altijd dezelfde hoge biologische beschikbaarheid, volledig onafhankelijk van welke stof erin is ingesloten. Verpakt in liposomen kunnen stoffen die anders een vrij lage biologische beschikbaarheid hebben, daarom ook optimaal worden opgenomen. Voor veel van dergelijke stoffen kan de biologische beschikbaarheid wel 10 keer zo hoog zijn, omdat ingewikkelde absorptiemechanismen en transportroutes eenvoudigweg worden omzeild door liposomen.
Liposomen bestaan, net als onze menselijke celmembranen, uit een lipidenbillaag. Hierdoor kunnen ze hun inhoud direct in de cellen transporteren zonder gebruik te hoeven maken van de gebruikelijke kanalen en transportmoleculen. Het enige nadeel van liposomale producten is hun kortere houdbaarheid in vergelijking met voedingssupplementen in poeder- of capsulevorm. Ongestabiliseerd klonteren de liposomen samen en verliezen ze hun speciale eigenschappen, daarom moet er altijd een stabilisator worden gebruikt. Wij gebruiken hiervoor een natuurlijk duindoorn extract om onze liposomen te stabiliseren.
Vitamine C wordt nog steeds intensief onderzocht. Bijna elk jaar worden er nieuwe werkingsmechanismen van deze fascinerende vitamine ontdekt. Tot nu toe heeft de EU de volgende uitspraken over vitamine C gedaan:
Vitamine C draagt bij tot
- de instandhouding van de normale werking van het immuunsysteem tijdens en na zware lichamelijke inspanning,
- de normale collageenvorming voor de normale werking van de bloedvaten,
- de normale collageenvorming voor de normale werking van de botten,
- de normale collageenvorming voor de normale werking van het kraakbeen,
- de normale collageenvorming voor de normale werking van het tandvlees,
- de normale collageenvorming voor de normale werking van de huid,
- de normale collageenvorming voor de normale werking van de tanden,
- een normaal energieleverend metabolisme,
- de normale werking van het zenuwstelsel,
- een normale psychologische functie,
- de normale werking van het immuunsysteem,
- de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress,
- de vermindering van vermoeidheid en moeheid,
- de regeneratie van de actieve vorm van vitamine E,
- verhoogt de ijzeropname.