Selenium
Als bestanddeel van meer dan 25 enzymen, de seleno-enzymen, is het essentiële spoorelement selenium betrokken bij een groot aantal belangrijke reacties in het lichaam. Zo is selenium betrokken bij het behoud van een normale werking van het immuunsysteem, de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress, de normale werking van de schildklier en de instandhouding van normaal haar en nagels.
Selenium uit mosterdzaad
Mosterdzaden zijn van nature rijk aan verschillende organische selenium verbindingen, waaronder organische selenomethionine.
Natriumseleniet
Het selenium uit natriumseleniet is direct beschikbaar voor de vorming van de seleno-enzymen.
Selenium gist
Natuurlijke voedingsmiddelen bevatten selenium uitsluitend als organisch selenium, dat meestal gebonden is aan aminozuren. Seleniumgist bevat meer dan 20 verschillende organische seleniumverbindingen. De meerderheid (meer dan 60%) hiervan is L-selenomethionine, de belangrijkste voedingsbron van selenium voor mensen. De rest bestaat uit verschillende seleniumvormen, waaronder het organisch gebonden selenocysteïne.
Een veel voorkomende misvatting betreft de gist zelf: seleniumgist is volledig inactieve gist die zich niet meer kan voortplanten. Het is dus een uiterst hoogwaardig voedingsmiddel en moet niet verward worden met bakkersgist of met darmschimmels zoals candida.
Gezondheidsclaims Selenium (volgens EFSA):
- Selenium draagt bij tot
- de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress,
- de normale werking van het immuunsysteem,
- de normale werking van de schildklier,
- een normale spermatogenese,
- de instandhouding van normaal haar,
- de instandhouding van normale nagels.