Vitamine C is als antioxidant en cofactor betrokken bij tal van redoxreacties in het menselijk lichaam en beïnvloedt zo tal van processen zoals de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress, de normale werking van het immuunsysteem en een normaal energieleverend metabolisme. Het is onder andere ook betrokken bij de normale collageenvorming voor de normale werking van huid, kraakbeen, botten, bloedvaten en de synthese van hormonen.
Hogere concentraties vitamine C komen van nature voor in vers fruit, groenten en bessen zoals camu camu, duindoornbes, acerola kers, rozenbottel, zwarte bes, boerenkool, peterselie, kiwi's en citrusvruchten.
Vitamine C wordt nog steeds intensief onderzocht. Bijna elk jaar worden er nieuwe werkingsmechanismen van dit fascinerend vitamine ontdekt. Tot nu toe heeft de EU de volgende verklaringen over vitamine C uitgebracht:
Gezondheidsclaims Vitamine C (volgens EFSA):
Vitamine C draagt bij tot
- tot de vermindering van vermoeidheid en moeheid,
- een normale psychologische functie,
- de regeneratie van de actieve vorm van vitamine E,
- een normaal energieleverend metabolisme,
- de normale werking van het immuunsysteem,
- de normale werking van het zenuwstelsel,
- de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress,
- de normale collageenvorming voor de normale werking van de bloedvaten,
- de normale collageenvorming voor de normale werking van de botten,
- de normale collageenvorming voor de normale werking van het kraakbeen,
- de normale collageenvorming voor de normale werking van de tanden,
- de normale collageenvorming voor de normale werking van het tandvlees,
- de normale collageenvorming voor de normale werking van de huid,
- verhoogt de ijzeropname,
- en de instandhouding van de normale werking van het immuunsysteem tijdens en na zware lichamelijke inspanning.
Synergetisch effect door bioflavonoïden
Bioflavonoïden zijn de meest voorkomende en belangrijkste secundaire plantaardige verbindingen. Ze komen voor in groenten, fruit en kruiden en zijn bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de levendige kleur van bosbessen of donkere bladgroenten. Bioflavonoïden hebben sterke antioxiderende eigenschappen en om dit synergetische effect op natuurlijke wijze te ondersteunen, bevatten onze vitamine C complexen een breed spectrum aan waardevolle bioflavonoïden uit citrusvruchten, bessen en superfoods, die van nature rijk zijn aan vitamine C in een natuurlijke vitale stofcontext.
Acerola
Onze acerola komt uit Brazilië, waar het direct na de oogst voorzichtig wordt gevriesdroogd en verwerkt tot een natuurlijk fruitpoeder zonder toevoeging van twijfelachtige extractdraagstoffen zoals maltodextrine. De acerola kers staat bekend om zijn uitzonderlijk hoge natuurlijke vitamine C-gehalte van ongeveer 1700 mg / 100 g in de verse vrucht.
Camu Camu vrucht
De kleine geelrode camu camu vrucht (Myrciaria dubia) groeit in het wild in het Peruaanse Amazonegebied. De fruitig zure, licht bittere bes wordt beschouwd als een van de meest vitamine C rijke planten op aarde en bevat ongeveer 40 keer zoveel als een sinaasappel. Het gedroogde vruchtvlees kan een piekgehalte van 13-14% vitamine C bereiken.
Rozenbottel
In Chili gedijen de meest vitale stofrijke variëteiten van de rozenbottel of hondsroos (Rosa canina L.), die wij gebruiken voor ons hoogwaardig rozenbottelpoeder. Onder de barre klimatologische omstandigheden in het zuiden van Chili (op een hoogte van 800 m) groeien de wilde struiken langzaam, waardoor de unieke kwaliteit van onze vruchten zich kan ontwikkelen. Hildegard von Bingen kende de plant al bijzondere eigenschappen toe.
Duindoorn
De vruchten van de duindoorn (Hippophae rhamnoides) zijn ware vitamine bommen. Duindoorn bevat ongeveer 10 keer zoveel vitamine C als een citroen en is dus een uitstekende bron van vitamine C.
Mixen van plantaardige stoffen
Plantaardige stoffen mixen. Daarnaast bevat het complex polyfenolen van zwarte bessen, aardbeien, zure kersen, wilde bosbessen, frambozen en bramen.