Vitamine C is als antioxidant en cofactor betrokken bij tal van redoxreacties in het menselijk lichaam en beïnvloedt zo tal van processen en draagt bij tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress, de vermindering van vermoeidheid en moeheid, de instandhouding van de normale werking van het immuunsysteem ook tijdens en na zware lichamelijke inspanning en een normaal energieleverend metabolisme, de normale collageenvorming voor de normale werking van de huid, botten, tanden en bloedvaten, het kraakbeen en het tandvlees en de synthese van hormonen.
Hogere concentraties vitamine C komen van nature voor in vers fruit, groenten en bessen zoals camu camu, duindoornbes, acerola kers, rozenbottel, zwarte bes, boerenkool, peterselie, kiwi's en citrusvruchten.
Vitamine C wordt nog steeds intensief onderzocht. Bijna elk jaar worden er nieuwe werkingsmechanismen van deze fascinerende vitamine ontdekt. Tot nu toe heeft de EU de volgende verklaringen over vitamine C uitgebracht:
Gezondheidsclaims Vitamine C (volgens EFSA):
Vitamine C draagt bij tot
- de instandhouding van de normale werking van het immuunsysteem tijdens en na zware lichamelijke inspanning,
- de normale collageenvorming voor de normale werking van de bloedvaten,
- de normale collageenvorming voor de normale werking van de botten,
- de normale collageenvorming voor de normale werking van het kraakbeen,
- de normale collageenvorming voor de normale werking van het tandvlees,
- de normale collageenvorming voor de normale werking van de huid,
- de normale collageenvorming voor de normale werking van de tanden,
- een normaal energieleverend metabolisme,
- de normale werking van het zenuwstelsel,
- een normale psychologische functie,
- de normale werking van het immuunsysteem,
- de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress,
- de vermindering van vermoeidheid en moeheid,
- de regeneratie van de actieve vorm van vitamine E,
- verhoogt de ijzeropname.
Synergetisch effect door bioflavonoïden
Bioflavonoïden zijn de meest voorkomende en belangrijkste secundaire plantaardige verbindingen. Ze komen voor in groenten, fruit en kruiden en zijn bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de levendige kleur van bosbessen of donkere bladgroenten. Bioflavonoïden hebben sterke antioxiderende eigenschappen en om dit synergetische effect op natuurlijke wijze te ondersteunen, bevatten onze vitamine C complexen een breed spectrum aan waardevolle bioflavonoïden uit citrusvruchten, bessen en superfoods, die van nature rijk zijn aan vitamine C in een natuurlijke vitale stofcontext.
Acerola
Onze acerola komt uit Brazilië, waar het direct na de oogst voorzichtig wordt gevriesdroogd en verwerkt tot een natuurlijk fruitpoeder zonder toevoeging van twijfelachtige extract draagstoffen zoals maltodextrine. De acerola kers staat bekend om zijn uitzonderlijk hoge natuurlijke vitamine C-gehalte van ongeveer 1700 mg / 100 g in de verse vrucht.
Camu Camu vrucht
De kleine geelrode camu camu vrucht (Myrciaria dubia) groeit in het wild in het Peruaanse Amazonegebied. De fruitig zure, licht bittere bes wordt beschouwd als een van de meest vitamine C rijke planten op aarde en bevat ongeveer 40 keer zoveel als een sinaasappel. Het gedroogde vruchtvlees kan een piekgehalte van 13-14% vitamine C bereiken.
Rozenbottel
In Chili gedijen de meest vitale stofrijke variëteiten van de rozenbottel of hondsroos (Rosa canina L.), die wij gebruiken voor ons hoogwaardig rozenbottel poeder. Onder de barre klimatologische omstandigheden in het zuiden van Chili (op een hoogte van 800 m) groeien de wilde struiken langzaam, waardoor de unieke kwaliteit van onze vruchten zich kan ontwikkelen. Hildegard von Bingen kende de plant al bijzondere eigenschappen toe.
Rutine en quercetine
Rutine is een geelgekleurde secundaire plantenstof in de groep bioflavonoïden. Quercetine wordt ook tot deze groep plantenstoffen gerekend. Rutine is de glycosideverbinding van quercetine, aangevuld met de disacharide rutinose. Net als alle flavonoïden hebben rutine en quercetine antioxiderende eigenschappen, waardoor planten ze onder bepaalde omstandigheden meer produceren. Ze hebben rutine en quercetine nodig als kleur- en beschermstoffen, bijvoorbeeld tegen UV-stralen of bepaalde milieu-invloeden. Bijzonder rijk aan rutine en quercetine zijn de bloemen van de Japanse koordboom (Sophora japonica), waaruit onze rutine en quercetine worden gewonnen.
OPC complex
OPC (afkorting voor: oligomere proanthocyanidinen), ook wel vitamine P genoemd, is een groep stoffen van de flavonolen, bestaande uit polymeren van catechinen en epicatechinen. Ze worden in hoge concentraties gevonden in druivenpitten en pijnboomschors, die elk een complex spectrum uit OPC's en andere plantenstoffen bevatten. De individuele proanthocyanidinen die ze bevatten verschillen zowel in vorm als in effect. Druivenpit extract bevat prominente hoeveelheden van het belangrijke proanthocyanidine B3-3'-O-gallaat, terwijl pijnboomschors extract taxifoline bevat. Samen bieden de twee extracten het volledige spectrum aan de OPC stofgroep.