Vitamine C is in het menselijk lichaam betrokken als antioxidant en cofactor bij talrijke redoxreacties, waardoor het talrijke processen zoals antioxidatieve celbescherming, immuunsysteem en energiestofwisseling beïnvloedt. Bovendien is het onder andere betrokken bij de vorming van structureel eiwit collageen (huid, kraakbeen, botten, bloedvaten) en de synthese van hormonen.
Hogere concentraties van vitamine C komen van nature voor in vers fruit, groenten en bessen zoals bijvoorbeeld de duindoornbes, acerolakers, rozenbottel, zwarte bes, camu camu, boerenkool, peterselie, kiwi's en citrusvruchten.
Vitamine C wordt nog steeds intensief onderzocht. Bijna elk jaar worden er nieuwe werkingsmechanismen van dit fascinerende vitamine ontdekt. Tot nu toe zijn de volgende uitspraken over vitamine C door de EU vrijgegeven:
Vitamine C draagt bij tot
- de instandhouding van de normale werking van het immuunsysteem tijdens en na zware lichamelijke inspanning,
- de normale collageenvorming voor de normale werking van de bloedvaten,
- de normale collageenvorming voor de normale werking van de botten,
- de normale collageenvorming voor de normale werking van het kraakbeen,
- de normale collageenvorming voor de normale werking van het tandvlees,
- de normale collageenvorming voor de normale werking van de huid,
- de normale collageenvorming voor de normale werking van de tanden,
- een normaal energieleverend metabolisme,
- de normale werking van het zenuwstelsel,
- een normale psychologische functie,
- de normale werking van het immuunsysteem,
- de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress,
- de vermindering van vermoeidheid en moeheid,
- de regeneratie van de actieve vorm van vitamine E,
- verhoogt de ijzeropname.