Vitamine C is als antioxidant en cofactor betrokken bij tal van redoxreacties in het menselijk lichaam en beïnvloedt zo tal van processen zoals antioxidatieve celbescherming, het immuunsysteem en de energiestofwisseling. Het is onder andere ook betrokken bij de vorming van het structurele eiwit collageen (huid, kraakbeen, botten, bloedvaten) en de synthese van hormonen.
Hogere concentraties vitamine C komen van nature voor in vers fruit, groenten en bessen zoals camu camu, duindoornbes, acerola kers, rozenbottel, zwarte bes, boerenkool, peterselie, kiwi's en citrusvruchten.
Vitamine C wordt nog steeds intensief onderzocht. Bijna elk jaar worden er nieuwe werkingsmechanismen van deze fascinerende vitamine ontdekt. Tot nu toe heeft de EU de volgende verklaringen over vitamine C uitgebracht:
Vitamine C draagt bij tot:
- de instandhouding van de normale werking van het immuunsysteem tijdens en na zware lichamelijke inspanning,
- de normale collageenvorming voor de normale werking van de bloedvaten,
- de normale collageenvorming voor de normale werking van de botten,
- de normale collageenvorming voor de normale werking van het kraakbeen,
- de normale collageenvorming voor de normale werking van het tandvlees,
- de normale collageenvorming voor de normale werking van de huid,
- de normale collageenvorming voor de normale werking van de tanden,
- een normaal energieleverend metabolisme,
- de normale werking van het zenuwstelsel,
- een normale psychologische functie,
- de normale werking van het immuunsysteem,
- de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress,
- de vermindering van vermoeidheid en moeheid,
- de regeneratie van de actieve vorm van vitamine E
- en verhoogt de ijzeropname.